Kampanjeplan 2025
Årets Grøntløftekampanje i regi av OFG og SNM med merkeordningen Nyt Norge, har fokus på hvorfor det er viktig å spise mer grønnsaker. Bakgrunnen er at bare 1 av 4 spiser nok frukt og grønnsaker daglig og hele 3 av 4 må skjønne hvordan de kan øke inntaket sitt. Kampanjens oppbygging presenterer et fakta som får forbrukeren til å stoppe opp å tenke, og deretter er vi raskt på med å gi forbrukeren løsningene (Fikse) og vise hvor digg det er å spise (Friste). De tre F’ene er rammen for årets reklameuttak og kommunikasjon på kampanjens landingssider.
Visuell identiet
Her finnes grafiske elementer som logo, fonter, farger og eksempler til fri bruk
Fakta: Etter barna våre fyller 4 år gir vi dem mindre og mindre grønnsaker
Sammenlignet med hva vi selv spiser er vi faktisk ganske gode på å servere de minste grønnsaker, voksne spiser i snitt 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, mens 2-4 åringene spiser 4,4 porsjoner – men så går det nedover, jo større barna blir, jo mindre frukt og grønnsaker spiser de. I snitt kun 3 porsjoner når de er i alderen 14-16 år. Hvorfor er det slik?
Hva kan du gjøre når barna blir selektive i matveien?
- Start tidlig: Introduser frukt og grønnsaker tidlig i barnas kosthold. Jo tidligere de blir vant til smaken, desto større er sjansen for at de vil like å spise disse matvarene senere.
- Bland inn i favorittretter: Tilsett grønnsaker i retter barna allerede liker, som pasta, omeletter og smoothies. Frukt og bær kan enkelt inkluderes i frokostblandinger eller yoghurt, og spises som mellommåltid.
- Tilby som snacks: Ha alltid frukt og grønnsaker tilgjengelig som sunne snacks. Gulrotstaver, eplebiter og druer er gode alternativer.
- Vær et godt forbilde: Hvis de ser deg spise og nyte frukt og grønnsaker, er det større sannsynlighet for at de vil gjøre det samme.
8 tips til 8 om dagen
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire år gir vi dem mindre og mindre. Og vi voksne? Hele 1,3 millioner av oss glemmer å spise grønnsaker.





Fakta: 45 % av alle menn i Norge trenger en partner som kan påvirke dem til å spise mer grønnsaker
Nesten halvparten av alle menn sier de har andre rundt seg som påvirker dem til å spise mer grønnsaker, og til sammenligning er det betydelig færre kvinner som svarer det samme.
Kvinner har generelt en mer positiv holdning til grønnsaker, de er mer optimistiske når det gjelder tidsbruk rundt å tilberede grønnsaker, flere “husker” å bruke det til middag, og de er enda mer fokusert på at det er godt for både helse og miljø, og det er en utbredt enighet blant kvinnene at det både smaker godt og metter godt.
Menn spiser bare 3 porsjoner frukt og grønt hver dag, mens kvinner spiser 3,7, og sånn bør det ikke være! Stå på alle grønnsakspartnere - hjelp din partner til å spise mer grønt!
Spiser du alene? Her er 4 grønne tips !
Det kan være lett å hoppe over grønnsakene når det bare er én porsjon som skal på bordet. Men med noen enkle grep er det faktisk superlett å få inn mer grønt – helt uten partnerhjelp.
- Topp brødskiva: Husk agurk, paprika, tomat og salat på brødskiven – vipps har du fått inn én porsjon. Du holder deg mett lenger også.
- Lag mer enn du trenger: Når du først er i gang, lag ekstra og frys ned til senere. Da har du middag lett tilgjengelig til en travel dag.
- Bruk mer grønnsaker i middagen: Står det èn løk i oppskriften – ta to. Bruk fire gulrøtter i stedet for to – vipps har middagen blitt sunnere og myyyyyye bedre på smak. Mer grønnsaker hever smaken.
- Kutt klart når du først er i gang: Skjær opp ekstra grønnsaker når du lager mat – så har du de klare til neste måltid. Eller som en snack når søtsuget slår til mot kvelden.



Fakta: I dag glemmer 1,3 millioner av oss å kjøpe grønnsaker til middag
Grønnsakene går i glemmeboken blant alt for mange nordmenn når de skal lage middag. Det er både raskt og enkelt å tilberede og trenger ikke kreve så mye mer enn ett par minutter ekstra av deg.
Fra glemt til grønt – slik sikrer du grønnsakene på middagsbordet
Fire enkle grep som gjør middagen grønnere.
1. Grønnsaker på autopilot
Lag deg en fast handleliste med én regel: Det skal alltid være noe grønt i kurven til hver middag! En salatpose, en brokkoli eller en pose gulrot – alt teller.
2. Ikke la dem gjemme seg – «ute av syn, ute av sinn»
Kaos i grønnsaksskuffen = glemte, visne/slimete grønnsaker. Hold orden, og la det som egner seg best til oppbevaring på kjøkkenbenken stå fremme – som tomat, agurk eller løk. Da blir du fristet til å bruke dem!
3. Frosne helter i fryseren
Hils på grønnsakswoken og den frosne brokkolien – redder middagen gang på gang. Ingen kutting. Ingen unnskyldning.
4. Lag ekstra av tilbehør som holder seg godt i flere dager og som også passer til så mangt – for eksempel kremet brokkolisalt og råkostsalat! Da er det lett å legge til ukens raske løsninger!




Fakta: Britene spiser 25 % mer grønnsaker enn oss i Norge hver eneste dag
Overraskende? Mange tenker nok mer på fries og English breakfast enn på grønnsaker når de ser for seg britenes kosthold. Men da er det kanskje på tide å børste av seg fordommene og gå inn i seg selv. 38 % av britene spiser den anbefalte minimumsmengden på 5 porsjoner frukt og grønt (1 porsjon= en håndfull). Det er det kun 25 % av oss i Norge som gjør. I 2024 spiste britene 4 porsjoner frukt og grønt daglig mens vi i Norge kun spiste 3,3 porsjoner. Så her har vi noe å strekke oss etter, og først og fremst for din egen helse sin del, klarer du en til eller to? Eller kanskje 8 porsjoner?
Her er 4 enkle måter å komme i kapp – og helst litt forbi britene:
1. En til frokost: Legg på litt grønt til brødskiva – tomat, agurk eller avokado. Så er du i gang før klokka åtte.
2. Dobbelt opp til middag: Har du én grønnsak på planen? Legg til én til. Det er så enkelt som en ekstra håndfull.
3. Bytt ut noe – ikke alt: Forsyn deg med litt mindre ris eller pasta, og erstatt med f.eks. ovnsbakte gulrøtter eller brokkolibuketter.
4. Snack smart: Ha ferdig oppkuttede grønnsaker i kjøleskapet – perfekt når du trenger noe raskt og sprøtt. Frukt er også perfekt som mellommåltid.

Britene knuser
oss i grønnsaksspising!
Det er bare å legge fordommene til side og ta realiteten innover seg: Britene spiser mye mer frukt og grønnsaker enn oss!

