5 gode grunner til å velge norsk
Det er mange gode grunner til å velge norsk mat, blomster og planter. Her får du fem gode grunner til å velge norsk.
1. Friske planter
Norge er ikke skapt for matproduksjon, og nettopp derfor bør vi drive med det. Det kalde klimaet i Norge kan by på utfordringer for grønnsaksproduksjon, men det er også et stort fortrinn. Kaldt klima betyr færre skadedyr som gjør at behovet for plantevernmidler blir mindre enn i land med varmere klima. I Norge har vi kjølige netter og lange, lyse dager i vekstsesongen. Det, i tillegg til at grønnsakene ofte har kortere reisevei og tilbringer lite tid i transport gjør at norske grønnsaker smaker friskt og godt, og har lang holdbarhet.
2. Selvforsyning
Ved å velge norsk mat når du handler bidrar du til å øke etterspørselen etter norsk mat. Økt etterspørsel etter norsk mat gjør at bonden kan øke produksjonen og vi vil bli mer selvforsynte av den aktuelle råvaren. Det gir mer forutsigbarhet både for bonden og for oss som forbrukere. Velger du norsk mat bidrar du til at vi bruker jorda rundt oss til å produsere mest mulig av maten vår selv. Les mer om selvforsyning her.
3. Nyttedyr for å bekjempe skadedyr
Stadig flere gartnerier har kuttet ut plantevernmidler, og bruker insekter til å bekjempe plantevernmidler på naturlig vis. Det gjør at du kan velge friske norsk agurk og tomat fra gartnerier som tar hensyn til både mennesker og miljø. Frostagrønt er blant de som bruker nyttedyr i agurkproduksjonen. Les mer om Frostagrønt og norsk agurk her.
4. Trygg mat
Innholdet av plantevernmiddelrester i norsk mat er lavt. Mattilsynet overvåker plantevernmiddelrester i næringsmidler og tar hvert år stikkprøver. I 2022 tok Mattilsynet 1142 prøver av frukt, grønnsaker, bær, andre vegetabilske produkter, inkludert bearbeidede produkter og animalske produkter fra landdyr. Det ble funnet overskridelser over grenseverdi i to norske produkter (grønnkål) hvor overskridelsen ble vurdert til å ikke utgjøre noen helsefare for forbruker. I 2021 var det ingen verdier over grenseverdi i de norske prøvene. Rapporten for 2022 ligger her.
5. Arbeidsplasser over hele landet
Når du velger mat som er produsert i Norge bidrar du til levende bygder og arbeidsplasser over hele landet. Velger du norsk er du med på støtte 100 000 arbeidsplasser over hele landet, og du bidrar til viktig lokal verdiskapning. Det er mange hender i arbeid på reisa maten gjør fra jord til bord fra bonden som produserer råvaren, til matindustriarbeideren som foredler råvaren før du kan kjøpe den i butikk.

Se etter Nyt Norge-merket i butikk så vet du at grønnsakene er norske




